Bart De Wever blijft dus met de hulp van Kristof Sels de lakens uitdelen in Sint-Katelijne-Waver. Het is immers geweten dat lokale N-VA afdelingen voor alle belangrijke initiatieven, eerst toelating moeten krijgen van de partijtop die tot nader order nog steeds huist op het Schoon Verdiep in Antwerpen.
Maar goed, om het in de taal van BDW te zeggen: “alea iacta est”.
Wat Sint-Katelijne-Waver betreft kunnen wij daar aan toevoegen: “dura lex sed lex”.
Door de wet van de sterkste (slimste?) zal Samen Anders de komende 6 jaar moeten toekijken van op de oppositiebanken. En dat hebben ze, ondanks een winst van 7%, aan zichzelf te danken. Vooral Tom Ongena, die al jaren roept dat hij de volgende burgemeester zal worden en zich nu ook op die manier aan de kiezer presenteerde, maakte hierdoor geen vrienden bij de N-VA. Hij had beter moeten kijken naar zijn vriend Bart Somers die tenminste (gespeeld?) bescheiden blijft. Wij zijn nu ook benieuwd naar de verdere ontwikkelingen binnen Samen Anders. Gaat de kartellijst “samen” blijven of wordt het in de opposite “anders”. En wat met de nummer 2 op deze lijst, Ronny Slootmans. Hij haalde meer voorkeurstemmen dan Ongena en is een stuk bescheidener in zijn optreden. Wordt hij nu de nummer 1 ?

De nummer 1 van de N-VA schoof hovaardig (maar dat past bij een politicus uit Waver) zijn coalitiepartner naar de oppositiebanken, waarschijnlijk ook omdat Samen Anders te sterk werd (zelf blijft de N-VA met een zeer bescheiden winst van 0,2%), en haalt hij het wegkwijnende CD&V in de coalitie om de macht van N-VA te consolideren. De CD&V ocharme. De voorbije 6 jaar in de oppositie nooit hun bek open gedaan. Nooit één woord kritiek geleverd. Vele vragen van hun achterban bleven onbeantwoord. De geruchtenmolen rond de afbraak van sporthal (en zwembad) in het centrum blijft maar duren. Werd de sporthal afgebroken om iemand een plezier te doen? Werd het puin van zwembad en sporthal echt gebruikt om de parking van Heiveld aan te leggen? Werden de vrijgekomen gronden voor een spotprijs verkocht aan een bouwpromotor? Werden de bouwvergunnigen in ijltempo afgeleverd? En tenslotte, de royale subsidie van 400.000 euro van minister Muyters (N-VA) aan Heiveld, was dat het sluitstuk van de operatie “minder overheid” en meer voor de “vrienden”? Nooit één woord over gehoord bij de CD&V. De gedroomde coalitiepartner voor N-VA. Stilzitten en zwijgen…

Tenslotte nog een woordje over nieuwkomer Ka-Wa. Het werd met 5,5% van de stemmen een verdienstelijke poging maar niet goed genoeg. Martine De Graef zal opnieuw een ander pannetje moeten zoeken om haar haring in te leggen. Maar dat is ze gewoon…